W piątek 3 września odbył się Eko Dzień podczas którego można było uczestniczyć w warsztatach ekologicznych, nauczyć się przygotowywać zdrowe śniadania oraz uszyć woreczek na warzywa.
Strefa warsztatów, dla grup przedszkolnych i szkolnych klas I – V, działała w godzinach: 11.00 – 14.00. Na najmłodszych czekały różnorodne warsztaty pod hasłem EKO: drugie życie książki, EkoPaka, szycie ekoworeczków, stoisko pszczelarskie, ekojedzenie.
Rodzice, chcący zadbać o zdrowie najmłodszych mogli posłuchać prelekcji o przygotowaniu zdrowych, ekonomicznych śniadań dla dzieci. Edukator żywnieniowy, Karolina Bruchal-Bąk mówiła nie tylko o składzie zdrowych śniadań, ale również zaprezentowała, jak przygotować EKOśniadaniówki.
Z kolei wieczór upłynął pod znakiem rytmów muzyki reggae. O świetną zabawą przy muzyce rodem ze słonecznej Jamajki zadbał zespół Tabu.