W piątek 3 września odbył się Eko Dzień podczas którego można było uczestniczyć w  warsztatach ekologicznych, nauczyć się przygotowywać zdrowe śniadania oraz uszyć  woreczek na warzywa.

Strefa warsztatów, dla  grup przedszkolnych i szkolnych klas I – V, działała w godzinach: 11.00 – 14.00. Na najmłodszych czekały  różnorodne warsztaty pod hasłem EKO: drugie życie książki, EkoPaka, szycie ekoworeczków, stoisko pszczelarskie, ekojedzenie.

Rodzice, chcący zadbać o zdrowie najmłodszych mogli  posłuchać prelekcji o przygotowaniu  zdrowych, ekonomicznych śniadań dla dzieci. Edukator żywnieniowy, Karolina Bruchal-Bąk mówiła nie tylko o składzie zdrowych śniadań, ale również zaprezentowała, jak przygotować EKOśniadaniówki.

Z kolei wieczór upłynął pod znakiem rytmów muzyki reggae. O świetną zabawą przy muzyce rodem ze słonecznej Jamajki zadbał zespół Tabu.